20,000 pas Anugerah Carta Borneo 2012, dicetuskan oleh Xpax diagihkan!

485048_379262835484402_1728894913_n

Anugerah Carta Borneo Era (ACBE) 2012 yang dicetuskan oleh Xpax kini semakin dekat pada tarikh kemuncakny iaitu 1 Disember 2012. Anugerah yang manampilkan artis dan band indie tempatan Sarawak, dengan bertemakan “Inspirasi Borneo” ini diadakan di Kuching Intergrated Recreational Centre (KIRC).

ACBE tahun in mengetengahkan lima kategori yang akan dipertandingkan dan senarainy adalah seperti berikut:

1. Lirik Paling Perghh!

2. Susunan Muzik Paling Cun

3. Media Sosial Paling Kaw

4. Imej Artis Terbaik

5. Artis Borneo Paling Popular 2012 Xpax

Seperti yang disedia maklum, undian untuk “Artis Borneo Paling Popular 2012 Xpax” boleh dilakukan sekarang di www.era.fm/kuching. Seramai 41 pencalonan telah disenarai dan peminat-peminat digalakkan untuk mengundi sebelum 25 November 2012. Manakala pemenang-pemenang empat kategori selain ini akan dipilih oleh para juri. Pemenang-pemenang akan membawa pulang trofi setiap seorang dan sebahagian wang tunai berjumlah RM6,000.

ACBE 2012 dicetuskan dengan penyertaan peneraju industri telekomunikasi iaitu Celcom Axiata Berhad sebagai penaja utama yang sememangnya dinanti-nantikan oleh penggiat muzik tempatan dan peminat-peminat muzik dar Borneo.

Mengulas mengenai penajaan ini, En. Choo Meng Chung, Pengarah Jualan Negeri Sabah & Sarawak, Celcom Axiata Berhad berkata, “Xpax, jenama utama prabayar Celcom, amat berbangga dan berbesar hati dapat mencetuskan Anugerah Carta Borneo Era 2012 buat julung kalinya. Kami sentiasa menyokong seta mengiktiraf artis dan komposer dari Borneo untuk terus maju dalam industri muzik tempatan. Sekaligus mencetuskan nadi jiwa muda menerusi siri “Time to Muxic” Xpax yang menjanjikan pengalaman muzik unik khusus untuk para pelanggan Xpax kami.

Tahun ini, ERA fm Kuching akan mengagihkan 20,000 ribu pas ACBE dan pas berkenaan boleh didapati dari setiap lintasan Skuad Era Perodua & Era fm Kuching juga akan memberikan pas XZONE melalui “on-air contest” di Muzik ERAthon dan Petang ERA dengan menjawab soalan mudah.

Kali ini, tumpuan orang ramai bukan sahaja pada undian pencalonan yang terdiri daripada artis dan band tempatan, tetapi kepada persembahan hebat ACBE 2012! Penampilan persembahan ACBE tahun ini lebih mantap dengan barisan artis-artis hebat seperti Klangit, Sharifah Zarina, Ir Radzi, RDZ, Polar, dan Noenaki. Tanda tanya dan teka teki persembahan artis jemputan UNGU yang popular dengan lagu “Kekasih Gelapku” dan yang terbaru “Sayang”, dibawa pertama kali ke Kuching dan ke pentas ACBE bagi menggegarkan peminat dengan persembahan mereka.

Selain Xpax sebagai penaja utama Anugerah Carta Borneo ERA 2012 yang dicetuskan oleh Xpax, acara gilang-gemilang ini turut dijana oleh Sarawak Energy “Menjana Kemajuan”, dengan kerjasama KUCHING INTEGRATED RECREATIONAL CENTRE (KIRC), ouryouth.my, CCK Fresh Mart, Leema “Drink the Music”, Lee Ming Press, Alvin Leong Photography, orgkampong.com production, Ray’s Salon, Jungle Fashion, Button Up, Pullman Kuching dan Volkswagen Kuching.